Laadpalen elektrische auto

Je overweegt om een elektrische auto te kopen? Of heb je er net één aangekocht? Wat moet je allemaal weten om bij je thuis de juiste laadpaal te plaatsen? Een checklist.

  1. Wat is het laadvermogen van uw elektrische auto?
    Het laadvermogen van jouw auto is in feite de hoeveelheid elektriciteit die de autobatterijen maximaal kan laden. Bijvoorbeeld : een Audi Q8 e-tron 55 quattro heeft een laadvermogen van 11kW (11 kilowatt = 11000 watt). Dit is handig om te weten, want het heeft geen zin om een laadpaal van 22kW aan te kopen als je auto ‘maar’ 11kW kan laden.
    Zoek het laadvermogen van jouw auto op via deze link : https://ev-database.org/nl/
    .
  2. Welke elektrische aansluiting heeft u thuis?
    Er bestaan 3 soorten elektrische aansluitingen :
    • 2x230V (ook “monofase aansluiting” genoemd). Dit is de meest gangbare elektrische aansluiting.
    • 3x230V. Deze aansluiting werd vroeger veel aangesloten, maar is de meest problematische. Vele elektrische auto’s willen op zo’n aansluiting niet laden (omdat er geen ‘echte’ nul-draad aanwezig is). Er zijn wel oplossingen om dit te omzeilen. Vraag het ons!
    • 3x380V+N (ook “driefase aansluiting” genoemd). Deze aansluiting is ideaal voor het aansluiten van een laadpaal. Omdat de stroom verdeeld zit over 3+1 draden, kan uw laadpaal op een veel grotere snelheid laden.
      .
  3. Hoeveel laadstroom kan u reserveren voor uw elektrische auto?
    Iedere elektrische aansluiting heeft ook een bovengrens. Dit is het maximum aantal stroom die de netbeheerder (door bvb. Fluvius) jou toebedeeld heeft. Dit wordt uitgedrukt in A (ampère). Je kan bijvoorbeeld een 2x230V 40A aansluiting hebben. Dit wel zeggen dat je maximum 40A elektriciteit kan krijgen. Hou rekening dat je die 40A niet enkel kan gebruiken om jouw elektrische auto op te laden. Als bijvoorbeeld je wasmachine werkt, wordt er reeds 16A verbruikt. Dat wil zeggen dat er maar een grote 20A overblijft voor uw auto (als je zuinig bent met de rest van je verbruik!). Dan laadt uw auto ‘maar’ aan 3,7kW per uur.

    Als je weet dat bijvoorbeeld onze Audi Q8 e-tron 55 quattro een batterij heeft van 110kW, dan ben je zo’n 30 uur bezig om een lege batterij naar 100% op te laden. En dat is niet echt praktisch als je zo ’traag’ moet laden. Natuurlijk is uw autobatterij nooit echt 100% leeg, dus kan je toch jouw auto altijd een stukje opladen.

    Wanneer je een 3x380V+N aansluiting hebt, kan je veel meer elektriciteit reserveren voor het autoladen. Dan kan je bijvoorbeeld laden tot 11kW per uur. Dan kan een lege batterij in 10 uur opgeladen zijn.
    .
  4. Heb je zonnepanelen en/of een digitale tellerkast?
    Dan wordt het autoladen veel eenvoudiger, want dan kan je werken via “energiebeheer”. Energiebeheer zorgt er zelf voor dat het autoladen gebeurt wanneer er elektriciteit over of beschikbaar is. Het kastje die zorgt voor het energiebeheer wordt aangesloten op je digitale tellerkast, en geeft je 1) een duidelijk overzicht welke stroom je verbruikt & welke stroom beschikbaar is 2) en maakt een intelligente beslissing wanneer jouw zonnepanelen zorgen voor stroom, dat het autoladen wordt ingeschakeld. Of wanneer je ’s avonds de wasmachine & kookplaat gebruikt, het autoladen op een laag niveau wordt geschakeld. Interessant? Vraag ons meer info!
    .
  5. Je laadpaal moet op een afzonderlijke verliesstroomschakelaar geplaatst worden!
    De Belgische wetgeving verplicht de eigenaar van een autolaadpaal dat deze laadpaal op een afzonderlijke zekering & verliesstroomschakelaar (30mA) zit. Een verliesstroomschakelaar zit in je zekeringkast is beveiligd deze installatie tegen elektrocutiegevaar. Voorzie ook een afzonderlijke stroomkabel en netwerkkabel naar je laadpaal. Vraag ons meer info!
    .
  6. Wij raden laadpalen van Mennekes aan.

De nieuwe Mennekes 4You autolaadpalen bieden veelzijdige mogelijkheden voor het thuis opladen – van eenvoudig tot intelligent, met of zonder app, afgestemd op de individuele wensen van de gebruiker. Alle laadstations overtuigen naast hun gebruiksvriendelijkheid door een hoogwaardige afwerking, duurzame productie en innovatief design. Verwisselbare covers in 11 verschillende kleuren geven het laadstation een persoonlijke touch.

Lees de Mennekes folder !

Of neem contact met ons op. Wij overlopen samen met jou wat mogelijk is en welke laadpaal je de beste oplossing biedt!

Wens je liever geen laadpaal? Dan kunnen wij ook een stopcontact aanbieden die jouw auto laadt via de kabel die met uw auto meegeleverd is (dan laadt je wel ’traag’ uw auto op). Opgepast: gebruik hiervoor geen gewoon stopcontact! Want een gewoon stopcontact kan het niet aan om gedurende een lange tijd veel stroom te geven aan je auto. Een echt stopcontact voor het laden van een auto, of voor het laden van uw elektrische fiets, kan dit wel. Vraag ons info!